Sergio Heredia – La Vanguardia – 4/07/2013

Lluny d’apaivagar-se, les coses continuen tèrboles a l’eurozona: es van registrar nous vaivens a Portugal i Grècia, i també es va complicar la situació a Espanya –ja compromesa durant la vigília, després que Moody’s hagués rebaixat el deute de Bankia, Catalunya Banc i Novagalicia (les tres entitats nacionalitzades) al nivell de bo porqueria–. Els mercats espanyols es van encomanar del pessimisme global. Mentre els mercats financers prenien nota de tots aquests factors per tirar avall, per moments amb una intensitat desconcertant (en algun instant l’Ibex va vorejar pèrdues del 3,5%), les primes de risc dels països perifèrics pujaven. El dia d’avui, amb Wall Street de descans (als Estats Units se celebra el dia de la Independència), la pilota és a les mans de Mario Draghi. Els analistes opinen que el president del Banc Central Europeu (BCE) adaptarà el seu discurs al gust dels parquets.

“Possiblement, Draghi mantindrà els tipus d’interès al 0,5% (es tracta del seu mínim històric) i anunciarà que, si cal, el BCE intervindrà per estabilitzar la situació va dir Christian Torres Lang, soci director de Solventis. “Seria el més normal, el que toca, tenint en compte que tots els membres del BCE han apostat últimament per la continuïtat en el llarg termini de la seva política monetària”, li va corroborar Daniel Pingarrón, estrateg de mercats d’IG Markets. 

La veritat és que els mercats globals necessiten oxigen: l’últim mes, s’ha vist com la Reserva Federal anunciava que començarà a retallar els estímuls del quantitative easing (QE3) després de l’estiu, com el pla abenomics japonès sembrava alguns dubtes i com el creixement de la Xina s’alenteix de forma notable. Així que tot el que va passar ahir només va servir per tirar més llenya al foc. 

D’entrada, la crisi del Govern portuguès va provocar que l’interès dels seus bons a deu anys s’elevés de forma desproporcionada, des del 5% inicial fins al 5,8% al tancament de la jornada (la seva prima de risc va pujar prop de 150 punts, fins a 640). Mentrestant, des de Grècia també arribaven notícies pèssimes. Si vol rebre el nou paquet d’ajuda, Atenes necessita seduir la troica (BCE, FMI i Comissió Europea), una cosa improbable ara, després d’interpretar-se que el Govern d’Andonis Samaràs està incomplint la seva reforma dels serveis públics. “Portugal i Grècia ens han recordat que no podem arxivar els problemes de l’eurozona”, va dir Victoria Torre, responsable d’Anàlisi i Producte de Self Bank. 

Fuente: La Vanguardia